Selected: nl

Brouwproces

HOE WORDT HET BIER GEMAAKT?

Voordat je van een overheerlijk biertje kunt genieten, heeft het bier diverse stadia doorgemaakt. Elke stap in het brouwproces draagt bij aan het unieke karakter van ons bier. Er wordt gebrouwen met zorg, passie en expertise voor/van onze brouwinstallatie. Het vakmanschap van toen wordt gecombineerd met moderne technologie.

Het proces om tot een goed glas Hoop Bier te komen, bestaat uit de volgende stappen:

 

1-1-ongeschrote-mout

1. MOUT

Graankorrels kunnen niet direct van het land verwerkt worden in de brouwerij. Ze moeten eerst gemout worden in een mouterij. Dat proces kent vier stappen: reinigen, weken, kiemen en eesten (drogen). Voor smaakvariatie wordt mout gekaramelliseerd of geroosterd. Lichte moutsoorten worden gebruikt voor de blonde bieren en voor de donkere bieren  worden extra donkere moutsoorten toegevoegd.

 

2. GESCHROTE MOUT

Aan het begin van de brouwdag wordt de mout geschroot. Schroten is het kneuzen van de moutkorrels zodat het zetmeel vrij komt, maar de kafjes (schilletjes) heel blijven. Dit kneuzen gebeurt in een schrootmolen met twee walsen waartussen de korrels worden geplet.

1-2-geschrote-mout

 

1-3-storten-van-de-mout

3. STORTEN VAN DE MOUT

Als het brouwwater in de brouwketel de goede temperatuur heeft bereikt, wordt de geschrote mout in de ketel gestort. Vervolgens wordt dit ‘beslag’ in stappen verwarmd. Tijdens dit proces wordt het zetmeel omgezet in verschillende soorten suikers. De verschillende temperaturen zijn nodig, omdat enzymen op verschillende temperaturen actief zijn. Deze enzymen zetten zetmeel om in vergistbare suikers. De vergistbare suikers worden door de gistcellen omgezet in alcohol en de onvergistbare suikers blijven achter als ‘zoetje’ in het bier.

 

4. FILTREREN VAN HET BESLAG

Het filtreren van het beslag gebeurt in de filterkuip. De kafjes van de moutkorrels vormen het filterbed. De wort (suikerhoudende vloeistof) in het beslag zakt door dit bed naar beneden en wordt opgevangen. Tegelijkertijd wordt het filterbed besproeid met fris brouwwater om alle overblijvende suikers uit te wassen. De hoeveelheid suiker in de wort is bepalend voor het alcohol-percentage van het uiteindelijke bier. Daarom controleert de brouwmeester de suikerconcentratie. De filtratie wordt gestopt als de gewenste suikerconcentratie is bereikt.

1-4-filteren-van-het-beslag

 

1-5-bier-in-wording

5. BIER IN WORDING

Alle vloeistof die door het filter is gezakt, wordt direct de kookketel ingepompt. Dan kan het koken plaatsvinden. Deze vloeistof heet ’wort’.

 

EDELE HOPSOORTEN

Er zijn verschillende hopsoorten, waarvan alleen de vrouwelijke hop wordt gebruikt. Iedere hopsoort heeft zijn eigen karakter. Door deze in verschillende verhoudingen toe te voegen kan de brouwmeester elk speciaalbier zijn kenmerkende geur en smaak geven. De gebruikte hopbloemen zijn samengeperst tot pallets, grote korrels, die makkelijk op te slaan en te doseren zijn.

1-6-edele-hopsoorten

 

1-7-toevoegen-van-de-hopsoorten (1)

6. TOEVOEGEN VAN DE HOPSOORTEN

De wort die naar de brouwketel is gepompt, wordt daar weer aan de kook gebracht. Tijdens het koken voegt de brouwmeester de verschillende hopsoorten toe. Bij het begin van het koken voor de bitterheid en aan het einde van het proces voor de geur.

7. KOKEN VAN DE WORT

Na toevoeging van de hop wordt het brouwsel aan de kook gebracht. Tijdens het koken komen bitterstoffen vrij die oplossen in het bier. Bovendien wordt door het verhitten het bier gesteriliseerd en vlokken de eiwitten uit die anders tot veel troebelheid zouden leiden.

1-8-koken-van-de-wort


8. BIER VAN HOGE GISTING

Als de wort gekookt heeft, wordt deze gekoeld, belucht met steriele lucht en overgepompt naar een gisttank. Dan wordt de gist toegevoegd en komt er leven in de brouwerij. De meeste van onze bieren zijn bovengistend. Bovengistende bieren hebben meer fruitige geuren en rijpen vrij snel. Uitzonderingen bij ons zijn de dry-hopped pils en het bockbier; dit zijn ondergistende bieren. Ondergist produceert bieren die neutraler van geur en smaak zijn. Ondergisting gebeurt op een lagere temperatuur als bij bovengist en duurt langer. 

 

In-GL-tanks

De vergisting vindt plaats bij kamertemperatuur. De verschillende giststammen geeft de bieren van Hoop en Breugem hun kenmerkende smaak. Na het gisten vindt ook nog het lageren plaats. Dit is op ongeveer 0 graden Celsius en duurt 2 tot 3 weken. Hier komen de juiste smaken vrij en verdwijnen bijsmaken die je niet wilt hebben. Het lageren is onder druk en vindt plaats in dezelfde tanks als het gisten. Daarom heten ze ook gist/lager tanks. 

 

9. AFVULLEN VAN DE FLESSEN

In de bottellijn worden schone flessen onder druk met bier afgevuld, afgesloten met een kroonkurk en dan geëtiketteerd. Het rug etiket wordt ook gecodeerd met de uiterste houdbaarheidsdatum. Dit proces is maar deels automatisch. Mankracht is alsnog onmisbaar!

 
10. EINDCONTROLE BIERPROCES

Gedurende het hele brouwproces nemen de brouwers monsters van het bier om ze te laten analyseren. Zo kan worden vastgesteld dat het bier aan alle onze eisen voldoet. Als laatste controle wordt het bier dat uit de bottelruimte komt door het brouwteam geproefd. Pas als het bier goed door deze test komt, mag het onze brouwerij verlaten.

 

ONZE INGREDIËNTEN

Bij het brouwen van ons bier gebruiken we water, mout, hop en gist. Sommige bieren worden tijdens het brouwproces met kruiden of fruit op smaak gebracht. Deze geven het bier een eigen karakter. Bij Brouwerij Hoop brengen we met zorg gekozen ingrediënten in perfecte balans.


WATER

water

Water is een van de belangrijkste ingrediënten van bier. Onze bieren worden gebrouwen van zuiver duinwater. Dit bevat minder kalk dan het meeste andere drinkwater in Nederland. Voor goed bier moet de kwaliteit van het water perfect zijn. Soms voegen wij mineralen toe om het water beter bij het biertype te laten passen.


MOUT

mout

Mout is gekiemde en daarna gedroogde gerst, tarwe of andere graansoorten. Mout is een basisbestanddeel voor het brouwen van bier. Er zijn diverse soorten die allemaal hun eigen smaak afgeven. Veel van de bieren worden gebrouwen met gerstemout soms aangevuld met tarwemout.


HOP

hop

Hop is belangrijk voor de conservering van het bier. Daarnaast zorgt hop voor bijzondere geuren en bittere smaken. Door hopbloemen - alleen de vrouwelijke - van verschillende hopsoorten te mengen, beïnvloedt de brouwer de smaak van het bier. Er zijn diverse hopsoorten, ieder met een eigen aroma en bitterheid. Zo zijn er hopsoorten die kruidig of aards van aroma zijn en andere die juist fruitig zijn.


GIST

gist

Gist bepaalt voor een groot deel de smaak van het bier. De brouwer van HOOP maakt gebruik van verschillende gisten voor verschillende biertypen. Tijdens de vergisting gebeurt er veel meer dan alleen de omzetting van suikers in alcohol. Bij bovengisting ontstaan meestal fruitige en complexe smaken en bij ondergisting vaak neutraler en frissere bieren.